Karina er en positiv og eventyrlysten jente fra Porsgrunn som hovedsaklig har bodd i Tromsø siden 2016 på grunn av studiet. Hun ble ferdig med master i sosiologi i vår, og flyttet hjem til Porsgrunn for en liten stund i tro om at hun ikke ville få jobb med en gang. I løpet av sommeren var hun så heldig og fikk seg jobb på NAV Nordkapp. Bilen ble pakket for å krysse Norge på langs for nye eventyr på nytt sted. Dag to i Honningsvåg fikk hun spørsmålet om hun kunne gå inn i flyktningetjenesten og hjelpe til. Der var hun med på en stor bosetting av ni leiligheter på under en uke, siden mottaket skulle stenge. Da ble det lange dager på jobb for å få leilighetene klare til bosetting. Hun er veldig glad for at hun har den lille erfaringen fra Flyktningetjenesten i Nordkapp, selv om det er mye igjen å lære. Det gjør at hun har litt kunnskap og erfaring å lene seg på, nå som hun skal i gang med å bygge opp Flyktningetjenesten her i Kvænangen.
Bakgrunn
Kommunestyret vedtok 10.05.2022 at Kvænangen skulle bosette 30 ukrainske flyktninger fra 01.08.2022. Dessverre har dette blitt utsatt i påvente av flyktningkonsulent. I samarbeid med IMDI regner kommunen med at vi klarer å iverksette dette i 2023. Vedtaket innebærer også at vi bygger opp flyktningetjenesten med miljøarbeider og voksenopplæringslærer slik at vi klarer å gjennomføre en god prosess med bosettingen.
Hvilke forventninger har du til å starte i stillingen?
Jeg forventer at det blir mye å gjøre og ta tak i, samt mye å skulle lære for å kunne gjøre en god jobb og få dette til. Jeg liker en hektisk og variert hverdag, så jeg er veldig klar for å begynne på denne reisen og få dette til. Som nevn, så er det en del innad jobben som jeg ikke har vært borti før med tanke på den administrative delen. Jeg fikk en stor «learning by doing» i Honningsvåg ved å hoppe ut i det og gjennomføre møter, kartlegge leiligheter, innrede dem og ikke mist hjelpe flyktningene når de trengte hjelp. Jeg regner med at det blir mye av det samme her også. Jeg må i tillegg legge på en god del andre oppgaver, da det er jeg som nå er flyktningkonsulent, og ikke en «miljøarbeider».
Hva blir du å jobbe med?
Noe jeg virkelig brenner for er å hjelpe de som kanskje trenger en hjelpende hånd i hverdagen sin. Jeg vil være med på å utgjøre en forskjell for noen som står i en sårbar situasjon. Denne jobben som Flyktningkonsulent vil være med på å gjøre akkurat dette. Jeg vil jobbe for at flyktningene våres får en trygg og god hverdag, samtidig som de lærer å kjenne det norske samfunnet og kan etter hvert bli selvstendige og klare seg mest mulig på egenhånd. Dette kommer jo til å ta tid, for det skjer ikke over natten. Hver og enkelt av dem kommer med sin bagasje, erfaringer og opplevelser fra hjemlandet. Det å skulle omstille seg til en nytt samfunn med andre kulturelle koder og verdier, kan være vanskelig. Jeg vil da være her for dem, for å veilede og hjelpe så langt det lar seg gjøre. Vi er bare mennesker alle sammen, og vi er alle like mye verdt, uansett hvor og hva vi kommer fra. Flyktningene skal inn i et introduksjonsprogram etter bosetting hvor de skal lære norsk, lære om det norske samfunnet, og andre arbeidsrelaterte emner for å gjøre de klare til arbeidslivet her i Norge. For de som er foreldre skal de også gjennom en familieveiledning i løpet av programmet. Det blir mye planlegging fremover, for å få alt klart til å kunne begynne med bosetting og etter hvert integrering av dem i vårt lille samfunn her i Kvænangen. Det blir en spennende tid i vente!